Din väg till körkortet

1: Ansök om körkortstillstånd

För att få börja övningsköra måste du ansöka om ett körkortstillstånd.
Ansökan sker hos transportstyrelsen och du måste ha fyllt 16 år för att kunna övningsköra. När du ska ansöka om ett körkortstillstånd krävs det att man gör en synundersökning och fyller i en hälsodeklaration. Synundersökningen (synintyg) kan vi på trafikskolan hjälpa dig med.

Läs mera om hur du beställer körkortstillstånd

2: Börja köra på Trafikskolan

Den första körlektionen bokar du in via receptionen. Antingen genom att ringa till receptionen eller genom att besöka oss på trafikskolan. Våra receptionister hjälper dig att ta det första steget och ge dig den information du behöver. Du kommer då bekräfta att dina personliga uppgifter stämmer samt godkänna våra avtalsvillkor. Vi följer dataskyddsförordningen GDPR.

Läs mera om våra avtalsvillkor

3: Börja köra hemma

När du beviljats körkortstillstånd får du börja köra hos oss på trafikskolan.

Observera att ett giltigt körkortstillstånd inte ger dig rätten att köra privat med handledare. För att du ska kunna få göra detta måste du och din privata handledare genomgå en handledarutbildning för att på så sätt tillgodose er ett handledarbevis.

Läs mera om hur du bokar handledarutbildning

4: Planering av körlektioner och teori

När du kommer till oss första gången tar vi hänsyn till dina redan befintliga kunskaper vid första tillfället gå igenom vår utbildningsplan och diskutera vilka utbildningsinsatser som är bäst för dig. Om du har kört mycket hemma innan och det finns goda förkunskaper rekommenderar vi att man bokar in en testlektion. Vårt mål är att så tidigt och så snabbt som möjligt ge dig en bra uppskattning i både tid och kostnad för din utbildning.

Läs mera om vår personbilsutbildning

5: Riskutbildningar del-1 och del-2

Riskutbildningen för B-körkort omfattar två delar och dessa är obligatoriska. Receptionen hjälper dig att planera in del 1 och del 2 i samband med din planering. Både riskutbildning del 1 och del 2 måste vara godkända innan ett sammanhållet förarprov

  • Del 1 handlar om alkohol, andra droger, trötthet och riskfyllda beteenden i övrigt.
  • Del 2 motsvarar den gamla riskutbildningen (halkbanan) och handlar om hastighet, säkerhet och körning under särskilda förhållanden

Läs mera om riskutbildningarna här

6: Utbildningskontroll

Mot utbildningens slut planeras en utbildningskontroll in. Utbildningskontrollens syfte är att låta en annan lärare (utbildningsledaren) göra en bedömning av elevens nuvarande körutbildning. Eleven kan se detta som en möjlighet att ”låsas att det är en uppkörning”. Läraren kommer under utbildningskontrollen vara mycket sparsam med att hjälpa eleven. I stället kommer instruktionerna handla mera vart eleven ska, elevens uppgift är att köra så självständig som möjligt utan hjälp.

Utbildningskontrollen är ett sätt för lärarna att kunna jämföra om de tycker att eleven kommit tillräckligt lång i sin utbildning för en uppkörning eller om eleven behöver boka fler tider eller köra mera hemma. Efter avslutad utbildningskontroll diskuteras eventuella utbildningsinsatser utifrån resultatet av utbildningskontrollen

7: Kunskapsprovet och förarprovet

Proven utförs med 2-3 veckors mellanrum. Kunskapsprovet är den delen du gör först och kräver att riskutbildningarna är genomförda innan. Körprovet är den andra delen och kräver fr.o.m. 1/3 2020 att du har ett godkänt kunskapsprov innan du får genomföra det.

När både kunskapsprov och körprov är godkänt så får du ditt körkort skickat till dig som rekommenderat brev inom 5 arbetsdagar!

Läs mera om kunskapsprovet och förarprovet

STR

I över 50 år har vi erbjudit körkortsutbildning i Danderyd